Ship-Care

Biztonság

Miért fontos a navigációs berendezés és eszköz minden belvízi hajóra?

A motoros hajók jellemzően folyón közlekednek ahol mind a járművek nagyobb sebessége, mind a szűkebb manőverezési lehetőségek miatt, gyorsabb és pontosabb manőverezésre van szükség, ami különösen rosszabb látási körülmények között okozhat problémát.

A projekt célja egy olyan újszerű, innovatív eszköz kifejlesztése, ami új megoldást jelent a belvízi hajózás biztonságának növelésében, valamint a hajók hatékonyabb útvonaltervezésében, optimális útvonalkövetésében. A rendszer úgy növeli elsősorban a kisebb és közepes méretű hajók (kisebb utasszállító hajók, nagyobb motorcsónakok és közepes méretű vitorlások) biztonságát, hogy a hajó vezetőjét információval látja el a hajó környezetéről, illetve időben figyelmezteti a lehetséges veszélyekre.

Alapvető navigáció

A minimálisan szükséges navigációs információk, - mint a releváns navigációs térképek elérhetősége, valamint a navigációs eszközök és kezelési funkciók - rendelkezésre állnak.  Alapvető használhatósági funkciók teszik lehetővé a felhasználó számára, hogy legyen áttekinthető kijelző, átlátszó borítók, intuitív menük és egyszerűen használható zoom gombok. Ezen kívül, az útvonalpontok kezelése és az útvonalak létrehozása alapvető navigációs funkciónak tekinthető.

Optimális navigáció

Az optimális navigációs funkciók megkönnyítik a vitorlázási feladatokat azáltal, hogy bemutatja az előre meghatározott pontok és útvonalak idő/távolság számításait, a dagály előrejelzéseket, valamint az adott területen lévő más, alkalmasan felszerelt hajókkal kapcsolatos információkat.

Sekély vízi navigáció

Sekély vízben vitorlázni veszélyes feladat, mert a kapitánynak el kell kerülnie a zátonyra futást, vagy a víz alatti tárgyakkal történő ütközést.

Navigáció rossz időjárási körülmények között

Rossz időjárási körülménynek nevezzük az esőben, ködben vagy jeges vízben történő hajózást. A fő problémát ilyenkor a rossz látási viszonyok jelentik, melyek egyik percről a másikra megváltoztathatják a belvízi hajózás körülményeit.

Egy részről a hajó kapitányának pontos időjárási adatokra van szüksége. Milyen irányú és erősségű a szél, milyenek a látási viszonyok, milyen vizuális tartományt és vízállapotot várnak a tervezett útvonalon; ezek a biztonságos hajózás legfontosabb információi. Ennek alapján a kormányos dönthet az optimális útvonalról és a hajó sebességéről.

Más részről rossz időjárási körülmények között használhatóak olyan speciális navigációs eszközök is, mint a radar, speciális kamerák, VHF rádió kapcsolat más hajókkal, stb.

Vészhelyzeti esetek

Biztosítja a vészhelyzeti kommunikációt balesetek és veszélyes események esetén. Ezzel a funkcióval a hajós személyzet azonnal vészjeleket és riasztásokat továbbíthatnak a helyi navigációs szervezetnek és segítséget kérhetnek. A mentési hatékonyság növelése érdekében az átvitt jeleknek tartalmazniuk kell a vészhelyzet helyét, amihez tudni kell a hajó pontos helyét.

A saját vészhelyzet mellett, az is fontos, hogy a hajó személyzete más hajók vészhelyzete esetén segítséget nyújtson, amennyire csak lehetséges. Ebből adódóan nem csak a vészjelek küldése, hanem azok fogadása és is egyaránt fontos.

Slot Consulting took part at the Conference on Transport Science in Győr on the 22nd of March. A presentation was...

Posted by Ship-Care on Monday, 1 April 2019